Van most naar wijn
Na de gisting wordt de most heel voorzichtig geperst. Het is belangrijk dat de pitten heel blijven om te zorgen dat er niet te veel tannine in de most vrijkomt. Sommige wijnboeren persen machinaal, anderen laten de jonge wijn over lopen naar een ander vat, het resultaat hiervan is een zachtere wijn. Na het persen is het tijd om te rijpen. Meestal doet men dit in houten vaten, alhoewel er tegenwoordig ook veel roestvrijstalen of betonnen vaten worden gebruikt. Houtrijping is duurder. Het rijpen van de wijn maakt de drank ook zachter.
Een tweede gisting
Tijdens het rijpen ontstaat er spontaan een tweede gisting, namelijk de malolactische gisting. Tijdens deze gisting wordt het appelzuur omgezet naar melkzuur. Melkzuur is ook wat zachter dan appelzuur. Deze tweede gisting komt voornamelijk bij rode wijn voor en dat geeft ook niet want een witte wijn kan die frisse smaak van het appelzuur best hebben. Uiteindelijk wordt de wijn gefilterd omdat hij wel helder moet zijn. Omdat er tijdens het filteren wel wat smaak verloren gaat, bepaalt de wijnboer in welke mate hij filtert. Na het filteren kan de wijn in de fles gebotteld worden en afgesloten.
Hoe rood is rode wijn
Hoe rood de rode wijn is, wordt mede bepaald door de kleurstoffen in de druivenschil, wat afhankelijk is van het druivenras. Ook zegt de kleur vaak wat over de leeftijd van de rode wijn. Een jonge rode wijn oogt vaak wat paarser en een oudere rode wijn is juist wat meer bruinrood of oranjerood.
De kwaliteit van de wijn
De kwaliteit van de rode wijn wordt bepaald door verschillende factoren, zoals het druiventype, de ouderdom en de gisting. De meeste rode wijnen zijn stille wijnen, wat betekent dat bijna alle suiker in de druif is vergist. Als er zoveel suiker in de druif zat dat niet alles vergist is, krijgt men een zoete rode wijn en als de suiker ook wordt omgezet in koolzuur, dan ontstaat een mousserende wijn. Als men wijnalcohol toevoegt, ontstaat een versterkte wijn, zoals marsala en port.
Smaken verschillen
Niet iedereen houdt van dezelfde wijn en daarom is het ook fijn dat er zoveel verschillende wijnsoorten in de diverse prijsklassen zijn. Ook past niet bij ieder gerecht dezelfde wijn. Een krachtige rode wijn met veel tannine passen weer beter bij andere gerechten dan een lichte rode wijn.