In welk glas moet de rode wijn?

Het juiste glas voor de wijn kiezen, zorgt dat je optimaal van de wijn kunt genieten. Zeker als je een ‘fijnproever’ bent op het gebied van wijn, weet je hoe belangrijk het juiste glas kan zijn.

Extra zuurstof

Een rode wijn krijgt graag wat extra zuurstof, dus is het prettig als het type glas dit mogelijk maakt. Meestal is voor de rode wijn het glas dus wat groter en breder dan de glazen die men voor de witte wijn gebruikt of voor de rosé. Het geschikte glas heeft meestal een brede kelk en hierdoor wordt de smaak en de reuk van de wijn verrijkt. Door de brede kelk kan de rode wijn ook intens op de tong vloeien en de brede kelk maakt ook dat de wijn goed in het glas kan walsen. Door het walsen krijgt de wijn nog wat extra lucht.

Oude of jonge wijn, houtgerijpt of niet?

Toch spelen er ook nog wat andere factoren mee bij het kiezen van het juiste glas. Bijvoorbeeld de leeftijd van de wijn en of het om een houtgerijpte wijn gaat. In een dergelijk geval is inderdaad een breed bolvormig wijnglas de beste optie waar alleen een bodem wijn ingeschonken wordt waardoor de wijn goed kan ademen. Tijdens dat ademen komen de aroma’s goed tot hun recht.

Glazen voor dessertwijn en port

Een jongere wijn mag ook in een groot wijnglas wat enigszins taps toeloopt. Hierdoor blijven de aroma’s en de smaak juist in de glas. Dit geldt ook voor de niet op hout gerijpte wijnen. Voor rosé een kleiner en toelopend glas. Een dessertwijn schenk je in een hoog cilindervormig wijnglas. Een port in een schenk je het beste in een smal wijnglas. Schenk het glas maximaal voor de helft vol om te voorkomen dat de alcohol aroma de overhand krijgt.