Wijn proeven in gepaste outfit en zoals het hoort

Bij velen roept het woord wijnproeverij beelden op van een chateau tussen uitgestrekte wijngaarden, welke tijdens een zuiderse vakantie wordt bezocht. Zo’n bezoekje brengen aan een traditionele wijnboer op je vakantiebestemming kan inderdaad zeer verrassend zijn. De wijnboer neemt je mee naar zijn wijnkelder, waar je tussen de houten tonnen zijn lokale wijnen kunt proeven.

Maar wijn proeven kan ook anders. Wijnbedrijven bieden ook in Nederland wijnproeverijen aan en zelfs een wijnproeverij bij je thuis behoort tot de mogelijkheden. Wist je trouwens dat er ook wijnproducenten van eigen bodem zijn? Nederland telt inmiddels zo’n 165 commerciële wijngaarden, welke gezamenlijk goed zijn voor ongeveer 260 hectare grond beplant met wijnstokken.

Heb je nog nooit een wijnproeverij meegemaakt, dan vraag je jezelf wellicht af welke outfit je het beste kunt dragen bij zo’n gelegenheid. Stijlvol, casual of klassiek?

De gepaste outfit

Welke outfit je het beste draagt op een wijnproeverij hangt af van de locatie van de proeverij. Gaat de wijnproeverij gepaard met een bezoekje aan de wijngaard zelf en vind deze in de winter plaats? Dan mag je outfit casual zijn. Een dikke trui kun je dan immers goed gebruiken. Wordt de wijnproeverij gehouden in de lobby van een gerenommeerd hotel, ga dan voor een stijlvollere outfit.

Heb je een uitnodiging ontvangen voor een wijnproeverij? Neem alvast een kijkje op de website van NA-KD om een gepaste outfit te vinden. Onder de rubriek truien dames vind je ongetwijfeld een fijne dikke trui die je goed warm zal houden tijdens een outdoor wijnproeverij. Op hun website vind je echter evengoed stijlvolle jurken, voor het geval het een exclusievere wijnproeverij betreft.

Tip: Ga vooral niet voor witte kledij! Een dikke witte trui of een witte winterjas staat misschien heel leuk, echter is een vlek door gemorste rode wijn niet ondenkbaar. Hetzelfde geldt voor een witte blouse tijdens een stijlvolle wijnproeverij.

Hoe proef je wijn?

Je kunt kiezen om de kleur, geur en smaak van de wijn zelf te ontdekken, echter kan dit ook onder begeleiding van een sommelier of vinoloog. Om goed te kunnen proeven mag je gerust slurpen. Zo laat je namelijk extra lucht in je mond komen, waardoor je de smaak van de wijn beter proeft.

Heb je de smaak goed vastgelegd, dan kun je ervoor kiezen om te wijn door te slikken of uit te spugen. Doorslikken doe je zo langzaam mogelijk, zodat je merkt welk gevoel de wijn in je keel teweeg brengt. Spuw je de wijn liever uit, doe dit dan in een daarvoor bestemd emmertje. Zo’n emmertje heet een spittoon.