Een glas wijn over het vloerkleed: wat nu?!

Wijn is heerlijk en wijn is fijn, maar wijn verstoort ook de hand-oogcoördinatie nogal. En na het vijfde wijntje op een bijzonder gezellig middagje met vrienden kan je zomaar pech hebben: je verliest de grip op het gladde wijnglas en pats! Een enorme vlek op het dure kleed of over je mooiste blouse. Als je het geluk hebt dat je witte wijn schenkt is er geen man overboord, maar rode wijn heeft de neiging om diepe, permanente vlekken op textiel achter te laten.

Eigenlijk is deze lange introductie helemaal niet interessant, want de wijn ligt hoe dan ook op de grond. Wat jij wilt weten is: hoe krijg ik die wijn uit mijn stof – en snel! Lees het hier en redt je kleding of vloerbedekking.

1. Tempo maken!

Wellicht ben je op dit moment een beetje in paniek en dat is een goede zaak. Want bij rode wijnvlekken is het belangrijk om zo snel mogelijk te handelen. De vlek mag niet opdrogen, want dan ondergaat de wijn chemische reacties die onomkeerbaar zijn en blijvende vlekken opleveren. Heb je geen gelegenheid om meteen in te grijpen? Het klinkt tegenstrijdig, maar zorg dat de vlek dus nat blijft. Giet er wat water over en dek hem af met iets van plastic.

2. Kleding met een wijnvlek behandelen

Kleding van katoen is vrij eenvoudig te redden van rode wijn. De beste manier om de wijn uit je kleren te krijgen is door er flink wat zout of het handige baking soda overheen te gooien. Deze stofjes hebben een soort aanzuigende werking en slurpen dus de wijn – inclusief de rode kleur – uit het katoen. Na zo’n 10 minuten veeg je het zout of de soda weg. Nu houd je de stof onder een straal kokend water. Deze behandeling zou de wijn praktisch helemaal weg moeten spoelen.

3. Rode wijn uit je vloerkleed halen

Vloerkleden zijn stukken dikker dan een truitje of rokje en dus een grotere uitdaging. Ook hier is zout of baking soda de juiste keuze. Beknibbel daar niet op, maar strooi een ruime hoeveelheid op de vlek en wrijf het goed in alle vezels. Na een kwartiertje haal je het zout of de soda met een mattenklopper of stofzuiger uit het kleed. Op witte en lichte vloerkleden kunnen vlekken toch zichtbaar blijven. Misschien is het in dat geval tijd om een paar mooie zwarte vloerkleden voor je borrelhoek aan te schaffen?

4. Wijn uit kwetsbare stoffen halen

Heb je de pech dat er een plens wijn over je wollen, satijnen of zijden sjaal of jurkje is gespetterd? Een behandeling met kokend water gaat je kleding waarschijnlijk beschadigen. De juiste oplossing is in dat geval, geloof het of niet, kookazijn of beter nog, witte wijnazijn gecombineerd met zout. Laat dit papje weer intrekken en verwijder het voorzichtig. Daarna is het aan te raden om de vlek met vlekverwijderaar te behandelen en je delicate kledingstuk op de voorgeschreven temperatuur te wassen. Dat zou voldoende moeten zijn.