Het verschil tussen een sommelier, een vinoloog en een oenoloog
Veel mensen hebben het idee dat een vinoloog, een oenoloog en een sommelier synoniemen zijn van elkaar en dat ze alledrie verwijzen naar één en hetzelfde beroep. Niets is echter minder waar. In dit artikel worden de verschillen tussen deze prachtige beroepen besproken.
Sommelier
Een sommelier wordt ook wel wijnkelner of wijnober genoemd en is doorgaans werkzaam in de horeca. Daar geeft hij of zij de gasten advies over welke wijnen goed samengaan met specifieke gerechten op de menukaart. Daarnaast is een sommelier verantwoordelijk voor de inkoop van de wijnen in een restaurant. Kijk ook eens op BGA.nl wanneer je op zoek bent naar een trendy interieurdesign met wijn als thema.
Vinoloog
Om de titel vinoloog te mogen dragen, dien je een opleiding aan de wijnacademie te hebben gevolgd en deze met goed gevolg te hebben afgerond. Als vinoloog ben je dus een gediplomeerd wijnkenner. Een vinoloog beschikt over een brede kennis van zaken met betrekking tot de verschillende wijnstreken, druivenrassen, bodemsoorten, de invloed van het klimaat op het rijpen van de druiven en het bereiden van wijn (vinificatie).
Oenoloog
Een oenoloog houdt zich bezig met de technische kant van de wijnbouw. Denk hierbij aan de diverse biochemische aspecten waarmee je in aanraking komt tijdens het bereiden van wijn. Het telen van druiven en de vinificatie van wijn komen dan ook ruimschoots aan bod tijdens de opleiding tot oenoloog. Een afgestudeerde oenoloog kan bijvoorbeeld aan de slag als adviseur voor wijnproducenten, aan wie hij of zij adviezen kan geven over onder andere het bewaren van wijnen, de waarde van wijnen en het classificeren ervan.
Oenologie is een vak apart, waarvoor een afgeronde universitaire opleiding vereist is. Het is dus een beroep dat niet voor iedereen is weggelegd. Opleidingen tot oenoloog zijn onder meer te volgen aan de Universiteit van Stellenbosch in Zuid-Afrika en aan de Universiteit van Bordeaux in Frankrijk.