Champagne en taart

Champagne en taart zijn de ideale ingrediënten tijdens feestelijke gelegenheden. Denk maar aan die bruiloft waar je een toost uitbrengt op het bruidspaar, compleet met een lekker stuk bruidstaart en een glas heerlijk bruisende champagne. Maar er zijn ook nog tal van andere gelegenheden waarbij je het kristal uit de kast kunt halen voor champagne en hierbij een heerlijk stukje taart kunt nuttigen. En wanneer je simpelweg een liefhebber bent van champagne én taart, kan je natuurlijk ook zelf een gelegenheid verzinnen.

Een heerlijke champagnetaart

De liefhebbers van champagne en taart kunnen zelfs kiezen voor een taart in de vorm van een champagnefles. Bij https://www.jeeigentaart.nl/ kan je taarten kiezen in verschillende vormen en uitvoeringen, maar de webshop staat ook barstensvol met bruidstaarten, fototaarten, cup cakes en andere heerlijke baksels. Heerlijk om te combineren met een glas champagne voor een feestelijke stemming.

Is champagne eigenlijk wijn?

Ja, Champagne is ook wijn. Zonder wijn kun je namelijk geen champagne maken. Van de beste druiven wordt namelijk een basiswijn gemaakt die twee keer wordt geperst. Daarna ondergaat de basiswijn een dubbele gisting, waarbij er tijdens de tweede gistingsronde extra gist, suikers en eventueel citroenzuur worden toegevoegd. Hierdoor ontstaan de onvervalste bubbels in Champagne. Of beter gezegd, nu heb je een mousserende wijn. Alvorens mousserende wijn het predicaat Champagne krijgt, moet de wijn namelijk minimaal een aantal jaren rijpen in een koele kelder. Daarna worden de gistcellen verwijderd door middel van de remuage methode. Dit is een methode waarbij de flessen dagelijks worden gedraaid totdat de gistcellen in de hals van de fles zitten. Deze hals wordt uiteindelijk bevroren tijdens het dégorgement proces waarna de bevroren prop met gistcellen eruit wordt geschoten. Het mengsel dat hierna wordt toegevoegd bepaalt de champagnesoort. Pas na al deze processen mag de kurk eindelijk op de fles geplaatst worden.

In welk glas moet champagne geschonken worden?

Champagne kan in verschillende soorten glazen geserveerd worden. Bijvoorbeeld in de lange hoge kelk, de zogenaamde flûte. De bubbels bruisen in dit glas mooi naar boven. Ook de brede en platte coupe wordt nog weleens gebruikt voor champagne, maar in dit glas verdwijnen de bubbels echter zeer snel. Dit is natuurlijk zonde, zeker wanneer het een kostbare champagne betreft. Rosé champagne staat dan weer mooier in een tulpvormig glas. Houdt bij het inschenken van de champagne het glas trouwens altijd in een hoek van 45 graden en schenk de champagne rustig in zodat het niet teveel gaat schuimen. Schenk de glazen tot slot nooit helemaal vol, maar vul het glas slechts voor driekwart.