Hoe komt het depot uit de champagnefles?

Voordat de champagne in die mooie lange smalle glazen geschonken kan worden, zijn er nog wat andere stappen te nemen. Het maken van champagne vraagt namelijk nog wat bijzondere handelingen na de rijpingsperiode.

Een speciaal proces

Tijdens dit liggen ontstaat er natuurlijk gistbezinksel en dat moet uit de fles. Hier is een speciaal proces voor. Het gistbezinksel moet eerst naar de hals van de fles worden gebracht. Om dit te bereiken moet de fles ongeveer 60 dagen met de hals naar beneden liggen. Hier bestaan speciale rekken voor. Iedere dag worden deze flessen in die speciale rekken een stukje gedraaid, tot uiteindelijk het hele depot naar de hals is gezakt.

De prijs van champagne

Bij veel champagnehuizen doen ze dit tegenwoordig machinaal, maar als dit niet zo is dan wordt dit gedaan door de ‘rémueur’. Vroeger waren er rémueurs die wel 30.000 flessen per dag draaiden. Door dit intensieve proces begrijp je misschien ook beter de hogere prijs van champagne. Ook al wordt het soms machinaal gedaan – er komt bij het maken van champagne nog meer kijken dan bij het maken van wijn. Er zijn champagnes die een heel speciaal prijskaartje hebben, meestal hebben deze extreem dure champagnes ook wel een verhaal.